Treceți la conținutul principal

Centenarul dezbinarii noastre. Sau cum m-am radicalizat pe net


Sunt un om bun.
Am aceasta conștiința a binelui pe care îl datorez semenilor mei, poate și pentru simplul fapt ca îmi cunosc limitele și știu ca pot greși. Dar mai știu ca ma și pot îndrepta. Iar a admite slăbiciunea si limitele este primul pas spre ințelepciune, cred...
Am avut parte de o educație obișnuita, din partea unor oameni obișnuiți. Cei 7 ani de-acasa mi s-au întipărit prea adânc in memorie ca sa nu înțeleg autocenzura limbajului, a unor gesturi in public etc.
A urmat o educație profund religioasa, mai ales din partea mamei, care și-ar fi dorit un preot in familie. Am făcut inclusiv meditații pentru teologie. Am citit Biblia de 2 ori, in întregime. Nu m-a făcut un expert, dar m-a apropiat mai mult de credința, zic eu, decât o face preotul prin slujba de duminica. Nu ca ar fi ceva rău in a merge la biserica sau in a asculta o predica.
Am avut parte de un liceu elitist cu profesori extraordinari, in cea mai mare parte. Domnul profesor Martinus, Dumnezeu sa-l ierte, Doamna diriginta Olaru, Dna Gavrila m-au șlefuit, mai mult sau mai puțin direct, si am simtit ca ma pot desprinde de mediul din care proveneam, eu, un băiat de cartier, si sa aspir la mai mult.
Am urmat o facultate cu profesori mai mult sau mai putin inspirationali, intr-o universitate de prestigiu, din pacate intinata de imaginea publica a Ministrului Justitiei, ce si-a dorit sa ajunga un semidoct ticalos. Am dorit sa ma perfecționez si sa dovedesc constant ca pot fi cel mai bun. Mi-am cizelat exprimarea, vocabularul, discursul, mi-am extins cunoașterea, totul pentru a putea sta drept, ca un profesionist in domeniu.
Am ajuns profesor la un liceu teoretic mediu, cu niste colegi minunați si copii, in marea lor majoritate, obișnuiți. Unii mai buni, altii mai razvratiti, altii mai putin interesați de educație, altii din familii cu probleme, altii cu probleme, altii pur si simplu slabi la invatatura. Si mi-am adaptat inca o data discursul, pentru a fi inteles, pentru a fi un model de conduita si exprimare, ceea ce, pana la urma, toti ar trebui sa fim, indiferent de domeniul de activitate.

NU. Nu e despre mine si ce grozav am fost si ce educatie minunata am avut. (Desi inevitabil pasajele anterioare sunt pline de “eu”.)

E despre cum un om, un banal cetatean cu simtul datoriei si al conformarii in societate, s-a transformat intr-un an intr-o persoana care constientizeaza ca, pentru a supravietui mental in noua relitate socio-politica, trebuie sa se coboare. Pentru ca altfel nu se mai poate...

Mi-am jurat ca timp de 1 an de zile, voi urmari si voi posta pe Facebook toate stirile zilnice cu impact asupra vietii mele de cetatean. Un an asa cum l-am vazut eu. Pentru ca singura functie care ma atrage inca la Facebook este Memories. Un fel de jurnal online al existentei mele, un reminder a ceea ce gandeam si aspiram la un moment dat.

Sunt constient ca politica "nu se vinde” pe social-media. Acolo este despre poze cu pisici, check-in-uri, imagini cu femei frumoase (sau urate, dar frumusetea oricum este relativa), cu instantanee cu mancare, cu meme (cine nu iubeste meme-le nu e om), cu citate profunde din Bukowski sau Irina Binder. E despre retete magice de slabit sau vindecare rapida, despre Hristos si parintele Cleopa, despre conspiratii cu reptilieni sau extraterestri. Si uneori cu politica de tip Antena 3 sau #rezist.

Si revenind… un an mai tarziu si multe injuraturi din ce in ce mai putin disimulate. Ce s-a schimbat?

Un an si ceva mai mult de jumatate de acum, am asistat cum imbecilitatea, ipocrizia, dublul standard si ticalosia au devenit valori promovate asiduu in mass-media controlata de guvernarea PSD-ALDE, dar si in discursul public.

S-a vorbit mult in istoria secolului XX despre “banalizarea raului” sub nefasta influenta a totalitarismului, mai ales nazist si sovietic.

Dar noi asistam de peste 18 luni la banalizarea prostiei, heirupismului, minciunii sfruntate si mai ales a habarnismului la nivel inalt. Iar riscul, pentru ei si pentru noi toti a fost banalizarea limbajului suburban. Miscarea #rezist era privita drept o hipstereala, o bula a catorva inimosi creduli, luati constant peste picior de “greii” politicii romanesti, niste neicanimeni plini de importanta si vulgari, alde Nicolicea, Iordache si Nicolae.
Pana cand un sofer banal a vrut sa faca o aroganta cu o placuta auto, M U I E P S D. Rezultatul a fost un balci care a condus la o explozie generalizata a sloganului #mu1epsd.
Pentru că cei care sunt atat de sus, incat au uitat peste cine guverneaza, nu sesiseaza adesea ca scarba si ura, coagulate in injuraturi neaoșe, unesc ca un virus toate clasele sociale, dincolo de pudibonzi, intelectuali rasati si falsi moralisti.
Si inevitabilul s-a produs… Nu conteaza daca eu acum ii urasc sau ii dispretuiesc pe pesedisti. Sunt tolerant, in general, si accept un punct de vedere opus convingerilor mele liberale. Dar nu accept, ca orice om, de la vladica la opinca, sa fiu luat drept prost.

1. NU concep ca un guvern care a castigat alegerile promitand unor amarati, multi cu o educatie precara, din mediul rural si din categorii defavorizate, majoritatea pensionari, sa isi bata joc de votul lor. Nu sunt de acord total ca ei isi merita soarta, daca au votat PSD. Isi merita soarta pentru ca au crezut in promisiunile halucinante si ca au votat aceiasi incompetenti si corupti. Dar au votat pentru ca astia le-au promis si o schimbare a vietii:
Drept urmare, cum poti tu, Guvern PSD, sustinut de cei mai multi parlamentari alesi in Moldova, sa nu faci nici o investitie majora aici, precum o autostrada?! Inteleg cinismul de a mentine un bazin electoral sarac si dependent de pomenile PSD, dar omeneste ma revolt cum niste indivizi fara scrupule CONDAMNA O PARTE A ROMANIEI LA SUBDEZVOLTARE VOIT!!

2. Nu concep cum un deputat sau senator PSD, ales din Moldova, sa nu faca nici cel mai mic efort concret,(nu din gura, ca asta poate din plin), pentru a imbunatati viata celor care l-au votat. Nimic!! Doar multe vorbe goale.
Mai mult, voteaza fara nici un discernamant orice le cere PARTIDUL. Inteleg ca a ajuns in functie datorita listelor facute de partid, dar sa te supui orbeste, fara sa analizezi o clipa la consecinte, este imbecilizare pura. Sau ticalosie!

3. Nu concep cum un partid aflat la putere, cu majoritate confortabila, sa se scuze constant ca “ALTII” nu-l lasa sa guverneze.

4. Nu concep ca principala preocupare a ultimelor 18 luni de zile, in aceasta tara, sa fie modificarea legilor Justitiei! Pot intelege ca exista procurori care sa comita abuzuri, judecatori corupti, oameni nevinovati care au ajuns dupa gratii, dar CHIAR TOTI sunt infiltrati si ticalosi?! Chiar toti politicienii si afaceristii condamnati erau ca lacrima? CHIAR e normal sa imi justifici MIE, contribuabil corect, cetatean onest, ca delapidarea, risipa din bani publici, afacerile in familie, licitatiile trucate sunt NORMALE si POT FI IERTATE?!
Tu ceri cazier penal curat unui maturator la Parlament, si tu esti codamnat in 2 dosare penale si conduci Camera Deputatilor?!

5. Nu concep ca persoane cu probleme in justitie, codamnate sau nu, sa poata decide o lege a justitiei. Cel codamnat sau chiar doar suspect, NU ARE DREPT DE LEGIFERARE PENTRU CA POATE MODIFICA IN AVANTAJ PROPRIU LEGEA DUPA CARE E JUDECAT.
(Montesquieu a pus prima oara in Spiritul Legilor aceasta dilema).

6. Orice persoana publica cu imaginea patata ar trebui sa se dea la o parte pana o curata, pentru a nu da un exemplu negativ de valori in societate. In democratiile europene sau in SUA e ceva de BUN SIMT. La noi NU.
Cum sa imi propuna Dragnea un referendum pe valorile familiei, cand el e divortat, traieste cu o fata mult mai tanara decat el, cu 30 de ani? Daca un barbat obisnuit traieste in public cu o tanara cu asemenea diferenta de varsta este hulit si blamat. Sau invers. Si Dragnea, persoana publica, ne da lectii de moralitate. Sau Tariceanu aflat la a 4-5 casnicie?! Sunt de acord ca dragostea e oarba, dar cand esti intr-o demnitate publica este o datorie sa fii exemplu pentru societate. Si care familie traditionala?! Aia in care violenta impotriva femeii s-a banalizat la extrem?!

7. Nu concep ca orice critica se fie reprimata si sanctionata cu brutalitate. Suntem intr-o democratie si cu un partid care se reclama democratic. Intr-un partid exista mai multe opinii si viziuni. Se numesc aripi de partid. Structura monolit, in care toti gandesc la fel gasim doar in totalitarism. La fel si in societate. Modelul Dragnea PSD se propaga cu o viteza de speriat: daca seful iti spune sa faci ceva gresit, cum sa te comformezi? Daca ai o idee mai buna, de ce sa nu o aplici?

8. Nu concep ca intr-o tara membra a UE, care si-a modificat constitutia pentru a adera la valorile europene sa nu ai dreptul de a protesta. Daca maine ma duc si strig in Piata Victoriei “M*ie PSD” e dreptul meu sa o fac. Politia poate veni sa ma amendeze pentru tulburarea ordinii publice. Ca am vorbit urat. PSD poate, daca vrea, sa ma dea in judecata, pentru ca i-am stricat imaginea. Dar dupa ce platesc amenzile, pot in continuare sa strig asta, daca e convingerea mea.

9. Nu concep ca cineva sa imi tot repete ca legitimitatea o da votul. ESTE FALS!! Pe aceasta baza falsa si-au construit regimurile Mussolini, Hitler si Stalin, mai ales ca votul poate fi fraudat sau deturnat.
O guvernare e legitimata de sustinerea populara: Oamenii voteaza. A iesit PSD. PSD nu performeaza si isi incalca promisiunile electorale. Viata se degradeaza constant. Poporul e cel care te-a ales. El te da jos. Nu trebuie 4 ani sa astepte ca tu sa duci tara de rapa. Iese in strada si tipa sa pleci. Daca tipa unul, ai o mica problema. Daca tipa 10000 ai o problema mai mare. Daca tipa 600000 ai o mare problema. Daca starea se permanentizeaza ai o grava problema. Tu nu conduci pentru 3 milioane de romani. Conduci pentru toti. Trebuie sa faci cumva sa tii cont de toata lumea. Aia este legitimitate populara.

10. Nu concep sa fiu asaltat de lozinci goale precum “statul paralel”, Sorosisti, Johanisti, multinationale etc. Imi insulta inteligenta.
Cum poti sa acreditezi ideea ca 600000 oameni au iesit in strada, pentru ca le-a dictat cineva, sau ca au fost platiti. (cu 30 lei de caine, 50 lei de copil?!).
Cum poti sa imi spui ca 100000 oameni adusi cu autobuzul din toata tara "ca la urs” au venit din convingere.
11. Nu concep ca Biserica sa primeasca atatia bani bani de la buget!! Suntem stat laic!! Biserica are rolul ei. Sunt credincios, dar in secolul XXI sa nu ai scoli, infrastructura, spitale decente si sa construiesti biserici in nestire este de neam prost!

12. Nu concep ca in 30 de ani sa nu construiesti autostrazi. Punct.
13. Nu concep orice forma de manipulare, in scoli mai ales. Copiii trebuie sa fie educati ca cetateni. In scoala nu se face propaganda politica sau religioasa. Copiii trebuie sa invete sa devina adulti responsabili, nu niste creiere spalate! Daca vor sa fie PSD-isti sau mormoni dupa ce termina scoala, e treaba lor. Este alegerea lor. Acesta este liberalismul in care eu cred. (Senatori PSD şi ALDE au depus în Parlament o propunere legislativă pentru permiterea campaniei electorale în şcoli.)

14. NU concep patriotismul ieftin. Nu poti cere cetateanului unei tari sa o apere, daca tu nu ii asiguri drepturile si necesitatile primare. (apelul-la-patriotism-facut-in-numele-a-peste-80-de-academicieni-a-fost-redactat-de-trei-membri-titulari-sustin-reprezentantii-academiei)

15. NU concep statul asistential. Daca rasplatesti pe cineva pentru inactivitate, incurajezi lenea si productivitatea redusa. Dai ajutoare sociale fara discernamant si control, te trezesti cu lipsa de forta de munca.


16. NU concep ca tu stat sa alungi constant forta de munca si creierele, intr-un exod ce ne pangareste memoria, sa te bucuri de fluxul de bani trimisi de Diaspora in tara, si apoi sa o injuri si sa o demonizezi. Majoritatea celor plecati a lasat mizeria in care ai condamnat-o, abandonand copii si parinti pentru supravietuire. Sa ridiculizezi proprii cetateni, pe care tu i-ai alungat, dar le incasezi banii trimisi in tara, este meschin!!

16. NU concep ca un functionar public, pornind de la demnitar (ministru) pana la secretara de la primarie, sa nu isi faca datoria fata de cetatean. Functia publica nu e un privilegiu. Ne place sau nu, prestam un serviciu. Profesorul preda, politistul aplica legea, armata apara, medicul vindeca, functionarul aproba cereri, judecatorul da sentinte, primarul gestioneaza comunitatea, guvernul conduce tara, preotul se roaga pentru noi. Punct.

Drept urmare, cand aud ca jandarmeria si-a facut vineri datoria impotriva manifestantilor anti-guvern, explodez: da, era datoria ei sa protejeze cladirea Guvernului, bunurile cetatenilor si buna desfasurare a protestului. In consecinta, trebuia sa ii izoleze pe ultrasi. Sa ii predea politiei, sa le faca dosare.
NU TREBUIA SA LOVEASCA IN OAMENI, AFLATI CU MAINILE IN SUS, SA II RANEASCA CU ARMAMENTUL DIN DOTARE, SA II INTIMIDEZE PE BATRANI, FEMEI SI COPII, SA DEA GRATUIT CU GAZ LACRIMIOGEN. ASTA E ABUZ.

NU te platesc ca tu sa ma bati, ci sa ma aperi de cei violenti ca eu sa imi exprim punctul de vedere.



Pentru toti neavenitii redusi intelectual (o exprimare eleganta), care tot repeta ca ce cautau manifestantii acolo, le-as raspunde ca pe m… !

Poate ca astia ies, pentru ca ei cred in ceva si tu nu! Se cheama libertate!
Si unii au murit acum 30 de ani, ca tu sa te plimbi la Mall si sa poti vizita Dubai sau sa ascuti o manea la un mic cu bere.

Pentru ca tu sa nu mai vezi postari si apeluri ca astea Am cancer la ochi,
desi Statul roman iti incaseaza taxele de peste 40% din venituri, ca parintii acestor copii sa nu se umileasca ca sa le salveze viata, desi tot Statul iti garanteaza prin constitutie dreptul la viata!!

Pentru ca tu sa nu dai spaga ca sa consulte un doctor!

Pentru ca tu sa nu mori de infectii intraspitalicesti, desi te-ai dus pentru o consultatie!

Pentru ca tu sa gasesti in farmacii medicamente care sa te impiedice sa mori, la preturi pe care sa ti le permiti!

Pentru ca tu sa nu mai fii tratat cu indiferenta la ghiseul unde iti platesti taxele!

Pentru ca politia chiar sa faca ceva cand le ceri ajutorul!

Pentru ca al tau copil sa fie educat intr-o scoala care nu se darama, in loc sa se bucure de o noua biserica!

Pentru ca tu sa nu ramai prost, cand ala care te conduce iti spune ca iti da pensii si salarii mai mari, dar economia o ia la vale!

Pentru ca tu sa nu mori circuland pe drumuri improprii, in lipsa unor autostrazi!!

Vine un moment dat cand intelegi ca ceilalti nu inteleg decat un asemnea limbaj suburban.
Daca maine vin unii si striga in strada ca vor “familie traditionala”, eu ar trebui sa ma duc sa le bag pe gat familia traditionala, doar pentru ca nu sunt de acord cu ei? Ar trebui sa pun pumnul in gura celui care nu e de acord cu mine?! Cu ce e mai “justa” cauza familiei traditionale sau mitingul pro-PSD, decat cauza anti-PSD?
PS
Am fost in Basarabia. Nu ar trebui sa imi fac o impresie despre o tara in 2 zile. Dar tot ma doare sufletul de roman.
Se fac 100 de ani de la Marea Unire. Si statul roman face festivisme kitch prin toata tara, tocand bani fara numar, oferind un circ ieftin, dezbinare si dezinters fata de problemele noastre.

ESTE CENTENARUL DEZBINARII NOASTRE.

Disclaimer
toate pozele sunt preluate de pe site-uri de stiri si nu imi apartin. Au fost folosite doar pentru argumentarea articolului si nu exprima neaparat opinia autorului

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ziua in care România s-a oprit

Ma uitam cu ochii impaiejeniti de somn la ora matinală de plecat spre serviciu. Încă o zi. La fel. Încă un set de alegeri. Alți 5 ani irosiți. La fel. Voi avea 50 data viitoare si tot un prost va conduce tara… de votanți cu burta goală. Doar ca… cine dracu este asta??!! De unde a apărut? Bine ca a iesit Lasconi. De parca aveam prea multe opțiuni… Covrigarul ala nenorocit, psd-ist, cu Bacul luat oare si cu hainele lui de “om simplu” plimbate cu avioane plătite de țeparii de la Norris, cu amanta care e “apropiata” familiei, cu neamul lui de înavuțiți cu afaceri cu statul, s-a dus dracului!! Ce bine… Dar totuși cine e ăla?? Cine e Călin Georgescu? Si mai ales cum e pe primul loc in preferințele românilor? Să-l fi ratat eu după ce i-am luat pe toți la puricat? Sa fie oare acel Georgescu care se abera pe la un podcast cu idei stranii de Boomer îmbătrînit in New Age? Si avalanșă de informații se revarsă de pe ecranul telefonului.  Si România mea s-a oprit… Urmaresc cuvinte găunoase pline...

Referendumul dezbinarii noastre

#referendumulpentrudefinireafamilieirezolvatoateproblemeleRomaniei BOR ”să investească mai puțin în betoane și mai mult în oameni” Radu Preda S-a terminat. Ne-a terminat. Nu e o victorie pentru nimeni. As vrea sa il pot comenta la rece precum ziaristii Cristian Tudor Popescu, Liviu Avram, Moise Guran, Vlad Petreanu, dar nu simt nici o satisfactie a victoriei bunului simt fata de ura, a civismului fata de autoritarismul vadit al guvernarii PSD-ALDE, a adevarului fata de propaganda sforaitoare si simplista ce inundase Romania, desi nu si-o asumase nimeni. Ma doare sufletul ca adevarata perdanta pentru noi toti, credinciosi habotnici sau de duminica, ca mine, sau doar nepracticanti, este Biserica Ortodoxa Romana BOR. Nu mi-as face griji ca de maine hoarde de atei, homosexuali sau dusmani ai credintei vor iesi la iveala din umbra si vor asalta societatea romanesca… Cred ca esecul referendumului se datoreaza unor cumuli de factori, dintre care cel mai important este ca nu...

Despre dezinformare, cretinism, onoare... si multe altele

E marti seara. E August. Sunt in vacanta. Stiu ca in acest moment toti cunoscutii mei care nu sunt profesori sau elevi ma vor uri. Dar daca pentru ei vacanta mea uriasa este un motiv de invidie, pentru mine este un prilej de a ma relaxa cateva saptamani. Dupa care imi omor timpul citind, plimbandu-ma, urmarind filme... pana o iau de la capat in septembrie, pentru ca inactivitatea asta pe bani putini ma omoara psihic... Asa ca, rutinat, imi verific Facebook-ul, ca (aproape) orice fiinta a secolului XXI, si sunt asaltat de fiinte urate, terne, pe care nu le cunosc, dar pe care reteaua de socializare, dupa un algoritm care imi scapa, mi le prezinta agasant, dupa principiul, probabil, ca daca prietenii mei au dat like unei postari de-a lor, si eu ar trebui sa fiu interesat de nunti, concedii, burti goale, gratare mioritice si multe check-in-uri, variind de la Dubai, la piscinile din Iasi si chiar din satele uitate de lume si PSD. Iar pe mine ma intereseaza sa vad ce fac c...