Treceți la conținutul principal

Despre imbecilitate si alte lucruri scolare…

Cel care se pricepe nu vorbeste. Face…

In anii trecuti recunosc ca zoon politikon-ul din mine era mai activ. Urmaream stirile si dezbaterile la televizor si in presa, mai ales ca basismul era la putere. Nu aveai cum sa nu ramai siderat cand vedeai cum siruri de legi erau trecute prin Parlament prin asumare de raspundere de catre  guvernul marioneta Boc, calcandu-se vulgar peste orice aparenta de democratie, cata mai era, in tara aceasta minunata, dar blestemata de lipsa unor lideri capabili, dar si de incapacitatea unui popor de a-i alege.

Acum m-am calmat. Nu pentru ca intre timp au venit ceilalalti la putere. Nu pentru ca ma scarbeste incapacitatea celor noi veniti (de fapt cei vechi, dar revopsiti ca cioara din zicala) de a fi rezolvat ceva in tara de aproape 1 an si ceva. Ci pentru ca am fost in Spania.

Stiu ca raspunsul pare rupt de discursul pe care abia l-am deschis… dar e adevarat. Am redescoperit ca fericirea sta in micile placeri ale vietii: un tablou pe care ti-l doresti sa-l vezi cu ochii tai, de cand ai aflat de Velasquez in albumele prafuite din biblioteca prietenului tau cel mai bun, o cafea la terasa din Plaza Mayor, cu un prieten drag alaturi, un pahar de… vorba in compania unor oameni deosebiti, unul de vin admirand frumusetile spaniole, ce se plimba elegant pe stradutele cochete din centrul orasului… o zi cu soare pe malul raului… prima zapada in munti… briza marii si o portie de paella… si mai ales un sentiment de detasare al localnicilor, o bucurie de a trai, care te bulverseaza si te corupe in acelasi timp…

Pana ieri. Citeam, ca de obicei dimineata, stirile pe tableta, cu o ceasca de Lavazza langa mine si cu al meu junior calare pe bratul stang, cautand febril ceva interesant de retinut din ziare, cand, deodata, imi explodeaza in fata numeroase titluri despre masurile pe care ministrul educatiei, cu un nume pe care refuz inca sa il retin, vrea sa le adopte in urma scandalului cu nu stiu ce invatatoare din Bucuresti. Nu vreau sa par ignorant… am mai auzit de scandal. Inteleg revolta unora… nu inteleg insa, oricat m-as stradui, heirupismul ministrului in a destitui si a ameninta cu masuri dure orice abatere din invatamant…

Si astfel ma simt atras din nou in realitatea cotidiana mioritica, fara sa vreau. Sunt profesor. Si sunt si un om cu o identitate data, in primul rand, de profesia pe care o iubesc si pentru care simt ca am fost predestinat…. Este firesc, ca in momentul in care se arunca cu lături peste ce inseamna statutul meu profesional, sa reactionez. Si mai firesc, pentru mine, este insa sa reactionez la imbecilitatea din jur…

Am sentimentul ca in ultimii ani doar imbe… doar neaveniti ajung in fruntea educatiei din Romania. Toti sunt rupti de sistemul concret de invatamant. Sunt specialisti, fara o ora reala de predare in fata elevilor, pe care vor sa ii formeze prin legi si masuri inconsistente. Vor sa ofere tablete si carti electronice unor tineri care folosesc, in 80% din timp, internetul pentru socializare. Restul pentru a download-a referate, filme si muzica. Vor lectii pe platforme online, in conditiile in care retelele de net scolare se prabusesc, daca sunt soliciate de laboratoarele de informatica, din cauza latimii de banda, insuficient oferita. Vor olimpici, cand nu ofera nici macar o carte celor care se straduiesc sa lupte pentru performanta. Vor performanta in mediul rural, cu profesori care se gandesc cum sa isi deconteze biletele de naveta, ca primariile nu au bani. Vor sa reduca abandonul scolar cu 3 postere si o campanie TV, dar sunt copii ce merg pe jos kilometrii, unii literalmente prin padure, iarna, ca sa ajuga la scoala.  Vor sa reduca violenta in scoli prin cateva filmulete si incheind parteneriate cu politia locala, in fapt aruncand supravegherea tinerilor in bratele a trei politisti desemnati la 4 scoli de cartier, fiecare cu peste 800 de elevi si aflate la mama naibii una de cealalta…

Daca nu s-a prins nimeni inca, ceea ce trebuie scolii romanesti sunt banii. Banii fac lumea sa se invarta. Banii faca diferenta. Invatamantul finlandez nu s-a transformat peste noapte in cel mai performant din lume… prin sufletul depus de profesori. Sau printr-un ordin scris pe o coala de hartie, pe o margine de birou ministerial. Nu. Au fost construite scoli, mai ceva decat universitatile din filmele americane, au fost platiti si respectati profesorii si, mai ales implicati cu adevarat parintii.

Este pura idiotenie sa ceri doar unei categorii profesionale constant sacrificii, sa ii impui reguli, sanctiuni si ce mama dracului iti mai imaginezi tu ca ministru, peste noapte, daca nu iei in calcul si elevii si parintii. Ce sanctiuni, reguli de conduita, obligatii si beneficii creezi pentru ei? In orice relatie, ca intr-o casnicie, exista doua parti ale povestii. Si peste tot sunt banii…

Este acelasi lucru ca in povestea cu autostrazile, care imi provoaca constant frustrari: guvernantii nu reusesc de peste 20 de ani sa construiască, pe bani decenti, niste autostrazi in Romania, ca sa pot ajunge intr-un timp rezonabil oriunde, dar cred ca, daca inaspresc amenzile, pun cateva indicatoare de limitare a vitezei si taie panglici, au rezolvat problema. Nu viteza omoara anual la noi in tara aproape o comuna de oameni. Drumurile omoara… pentru ca daca ajung in 4-5 ore pe litoral, par un om la volan. Dar daca imi ia 7 ore jumatate de mers continuu, normal ca atentia imi zboara…

Revenind… Nu mi-am propus acum sa discut despre cazul in sine… sau despre acei profesori care fac astfel de magarii sau altfel de abuzuri. Nu exista padure fara uscaciuni. Caci da, este adevarat ca sunt cadre didactice care nu isi merita meseria. Ca este revoltator, ca parinte, sa stii ca ti se cer bani pentru cadouri… dar… nu am vazut nici un parinte atat de revoltat sa iasa in strada alaturi de profesori, si copiii lor elevi, pentru un invatamant decent.

In Spania am vazut.

Daca striga unul la televizor ca da afara pe cei care mai strang bani de la parinti, pentru scoala, chiar are cineva impresia ca se rezolva ceva? Citeam in presa ca, din cauza suspendarii colectelor “benevole” de la parinti, de catre directorii tematori pentru scaunele lor, au fost dati afara gardieni, ingrijitoare si alt personal auxiliar, care era platit din fondul scolii. Si acum copii sunt nepaziti si cei mici nesupravegheati prin gradinite si scoli. Nu e asa ca am rezolvat problemele dand din maini si gura in fata mass mediei? Dar banii unde sunt?

Cat de imbecil sa fii sa nu stii ca scoala romaneasca supravietuieste in avarie, la limita legalitatii? Ca banii parintilor suplinesc servicii, pentru care statul nu da bani. Ca profesorii, in marea majoritate, fac propriile sacrificii, cu creta, multiplicari de teste, chiar si cu premii la concursuri sau la sfarsit de an? Ca profesorii fac meditatii pentru ca salariul nu le poate ajunge sa isi hraneasca proprii copii sau sa plateasca rata la casa? Si pe bune, chiar poti crede ca meditatiile vor disparea vreodata doar pentru ca un ministru a dat un ordin? Ca poti interzice o practica veche de cand e omenirea? Sau ca parintele nu va aduce un buchet de flori sau o cutie de bomboane sau ce vrea el, in principiu, pentru a multumi unui profesor ca i-a transformat copilul intr-un OM?

Cat de ticalos poti sa fii sa arunci praf in ochi si sa dezbini societatea si sa victimizezi constant o categorie de oameni care iti educa viitorul?…Probabil ca dacă eram in evul mediu se tăiau niste capete in piața publică ca sa mai prostim poporul. Azi la televizor e suficient sa dai din gura....

 

va continua…

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ziua in care România s-a oprit

Ma uitam cu ochii impaiejeniti de somn la ora matinală de plecat spre serviciu. Încă o zi. La fel. Încă un set de alegeri. Alți 5 ani irosiți. La fel. Voi avea 50 data viitoare si tot un prost va conduce tara… de votanți cu burta goală. Doar ca… cine dracu este asta??!! De unde a apărut? Bine ca a iesit Lasconi. De parca aveam prea multe opțiuni… Covrigarul ala nenorocit, psd-ist, cu Bacul luat oare si cu hainele lui de “om simplu” plimbate cu avioane plătite de țeparii de la Norris, cu amanta care e “apropiata” familiei, cu neamul lui de înavuțiți cu afaceri cu statul, s-a dus dracului!! Ce bine… Dar totuși cine e ăla?? Cine e Călin Georgescu? Si mai ales cum e pe primul loc in preferințele românilor? Să-l fi ratat eu după ce i-am luat pe toți la puricat? Sa fie oare acel Georgescu care se abera pe la un podcast cu idei stranii de Boomer îmbătrînit in New Age? Si avalanșă de informații se revarsă de pe ecranul telefonului.  Si România mea s-a oprit… Urmaresc cuvinte găunoase pline...

Referendumul dezbinarii noastre

#referendumulpentrudefinireafamilieirezolvatoateproblemeleRomaniei BOR ”să investească mai puțin în betoane și mai mult în oameni” Radu Preda S-a terminat. Ne-a terminat. Nu e o victorie pentru nimeni. As vrea sa il pot comenta la rece precum ziaristii Cristian Tudor Popescu, Liviu Avram, Moise Guran, Vlad Petreanu, dar nu simt nici o satisfactie a victoriei bunului simt fata de ura, a civismului fata de autoritarismul vadit al guvernarii PSD-ALDE, a adevarului fata de propaganda sforaitoare si simplista ce inundase Romania, desi nu si-o asumase nimeni. Ma doare sufletul ca adevarata perdanta pentru noi toti, credinciosi habotnici sau de duminica, ca mine, sau doar nepracticanti, este Biserica Ortodoxa Romana BOR. Nu mi-as face griji ca de maine hoarde de atei, homosexuali sau dusmani ai credintei vor iesi la iveala din umbra si vor asalta societatea romanesca… Cred ca esecul referendumului se datoreaza unor cumuli de factori, dintre care cel mai important este ca nu...

Despre dezinformare, cretinism, onoare... si multe altele

E marti seara. E August. Sunt in vacanta. Stiu ca in acest moment toti cunoscutii mei care nu sunt profesori sau elevi ma vor uri. Dar daca pentru ei vacanta mea uriasa este un motiv de invidie, pentru mine este un prilej de a ma relaxa cateva saptamani. Dupa care imi omor timpul citind, plimbandu-ma, urmarind filme... pana o iau de la capat in septembrie, pentru ca inactivitatea asta pe bani putini ma omoara psihic... Asa ca, rutinat, imi verific Facebook-ul, ca (aproape) orice fiinta a secolului XXI, si sunt asaltat de fiinte urate, terne, pe care nu le cunosc, dar pe care reteaua de socializare, dupa un algoritm care imi scapa, mi le prezinta agasant, dupa principiul, probabil, ca daca prietenii mei au dat like unei postari de-a lor, si eu ar trebui sa fiu interesat de nunti, concedii, burti goale, gratare mioritice si multe check-in-uri, variind de la Dubai, la piscinile din Iasi si chiar din satele uitate de lume si PSD. Iar pe mine ma intereseaza sa vad ce fac c...