Treceți la conținutul principal

Despre viata si film I

He is looking at you, Kiddo!  (Casablanca, 1942)
M-am ferit pana acum sa abordez probleme mai sensibile, precum cele de suflet. Precum relatiile interumane. Precum sentimentele… Nu pentru ca nu as avea puterea sa o fac, sau talentul de a asterne ganduri pe eterul internetului… la urma urmei fiecare dintre noi are o poveste de spus, o experienta de viata de impartasit, o durere de ascuns, un vis de indeplinit. Mai degraba pentru ca demult, am decis sa ma comport ca un matur inainte de vreme. Nu spun sa ma maturizez, pentru ca e un proces prea lent pentru ca noi, cei care il traim sa il putem observa…
Teoria rolurilor spune ca toata viata ne asumam ipostaze tipologizate, in functie de etapele in care ne aflam. Cand esti elev, te comporti ca unul: chiulesti, inveti, minti, porti uniforma, o urasti, fumezi sau nu, te imbeti la petreceri ca sa epatezi in fata amicilor si mai ales a fetelor, care au ca unic reper de atractivitate la sexul opus neobisnuitul, exageratul. Apoi, ajuns student trebuie neaparat sa experimentezi… totul. Petreci toata ziua in activitati sociale (un fel elegant de a spune baruri), lipsesti la cursuri si pe cat posibil la seminarii. Incerci sa rupi pisisca in doua in sesiune, luand cafea si energizante, te plangi de Rere-uri. Petreceri, relatii “fugitive”, ba chiar “accidentale”, dorinta de a trai totul deodata ca si cum viata ar fi pe sfarsite… Si ai vrea sa prelungesti aceasta stare… unii mai norocosi prind o bursa pe alte meleaguri si simt gustul dulce amar al unei alt fel de vieti.
Apoi te trezesti ca ai o diploma si cauti cu disperare un loc de munca. Il gasesti, te obisnuiesti cu el, dar vezi ca prietenul castiga mai mult, are masina mai mare, intretine un anturaj mai numeros. Si vrei mai mult, si schimbi joburile sau nu, depinde de cum merge economia, care nu prea merge, si inca traiesti cu parintii si ai vrea locul tau si masina ta si ceasuri si haine scumpe de firma si te lupti sa le ai pe toate si unii nu reusesc nici atat.
De ce facem toate acestea? Pentru ca undeva, in subcostientul colectiv, s-au inserat aceste tipologii ale existentei. Si daca totul a inceput candva, cu primele randuri scrise despre povestile de dragoste si de arme ale lumii, cu secolul douazeci filmul ne patrunde insiduos in vietile mizere proiectandu-ne destine prefabricate. Nu vreau sa demitizez lumea filmului, care e un altfel de drog, o altfel de visare, dar simt cum ajungem sa traim ca in pelicule, negand constant acest lucru. Replica favorita cu care ne mintim constant este “dar ce te crezi in filme?”
Da. Traim filmele pe care le digeram comfortabil in fata televizorului sau si mai comfortabil in cinematografe 3D. Si uitam sa incercam sa ne scriem propriile povesti. Daca iubim, trebuie sa iubim patimas ca in filme. Daca ne despartim, trebuie sa suferim ca la cinema. (femeile mancand ciocolata, iar barbatii inecandu-se neaparat in paharul de whisky) Daca suntem prinsi in conflictele clasice datorie-onoare, e necesar sa retraim Ratiune si Simtire. Ne lipseste indrazneala de a vedea dincolo de perdeaua de fum intoxicanta a acestui tip de existenta.
Un scriitor mie foarte drag, Mircea Eliade, incerca sa ofere si alternativa acestei realitati cotidiene care ne-a facut sa uitam in miracol si magie… Nu vorbesc de practicile vrajitoarelor de doi bani de la colt de strada si televizor… ci de acel sentiment inexplicabil care te face sa vezi deodata lumea intr-o alta lumina, mai energica, mai plina de viata.
Probabil sentimentul este cel mai apropiat de atunci cand ne indragostim sau cand iubim pe deplin pe un altul. Dar e mai mult decat atat. E o senzatie de inaltare dincolo de micimile vietii cotidiene care nu fac altceva decat sa ne traga inapoi spre tiparele existentiale cu care ne imbatam zi de zi. Putini sunt norocosii care trec prin astfel de clipe. Sunt si mai putini cei care traiesc zi de zi in acest mod. Pentru ca noi oamenii suntem setati sa ne cautam toata viata fericirea, telul final pe care iluministii secolului al XVIII-lea l-au identificat pentru fiinta umana.
Din nefericire, intoxicati de mirajul filmelor din jurul nostru nu putem crede ca ceee ce cautam nu se regaseste in rolurile prefabricate in care convietuim…si sfarsim prin a ne cufunda in letargia lor…
……

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ziua in care România s-a oprit

Ma uitam cu ochii impaiejeniti de somn la ora matinală de plecat spre serviciu. Încă o zi. La fel. Încă un set de alegeri. Alți 5 ani irosiți. La fel. Voi avea 50 data viitoare si tot un prost va conduce tara… de votanți cu burta goală. Doar ca… cine dracu este asta??!! De unde a apărut? Bine ca a iesit Lasconi. De parca aveam prea multe opțiuni… Covrigarul ala nenorocit, psd-ist, cu Bacul luat oare si cu hainele lui de “om simplu” plimbate cu avioane plătite de țeparii de la Norris, cu amanta care e “apropiata” familiei, cu neamul lui de înavuțiți cu afaceri cu statul, s-a dus dracului!! Ce bine… Dar totuși cine e ăla?? Cine e Călin Georgescu? Si mai ales cum e pe primul loc in preferințele românilor? Să-l fi ratat eu după ce i-am luat pe toți la puricat? Sa fie oare acel Georgescu care se abera pe la un podcast cu idei stranii de Boomer îmbătrînit in New Age? Si avalanșă de informații se revarsă de pe ecranul telefonului.  Si România mea s-a oprit… Urmaresc cuvinte găunoase pline...

Referendumul dezbinarii noastre

#referendumulpentrudefinireafamilieirezolvatoateproblemeleRomaniei BOR ”să investească mai puțin în betoane și mai mult în oameni” Radu Preda S-a terminat. Ne-a terminat. Nu e o victorie pentru nimeni. As vrea sa il pot comenta la rece precum ziaristii Cristian Tudor Popescu, Liviu Avram, Moise Guran, Vlad Petreanu, dar nu simt nici o satisfactie a victoriei bunului simt fata de ura, a civismului fata de autoritarismul vadit al guvernarii PSD-ALDE, a adevarului fata de propaganda sforaitoare si simplista ce inundase Romania, desi nu si-o asumase nimeni. Ma doare sufletul ca adevarata perdanta pentru noi toti, credinciosi habotnici sau de duminica, ca mine, sau doar nepracticanti, este Biserica Ortodoxa Romana BOR. Nu mi-as face griji ca de maine hoarde de atei, homosexuali sau dusmani ai credintei vor iesi la iveala din umbra si vor asalta societatea romanesca… Cred ca esecul referendumului se datoreaza unor cumuli de factori, dintre care cel mai important este ca nu...

Despre dezinformare, cretinism, onoare... si multe altele

E marti seara. E August. Sunt in vacanta. Stiu ca in acest moment toti cunoscutii mei care nu sunt profesori sau elevi ma vor uri. Dar daca pentru ei vacanta mea uriasa este un motiv de invidie, pentru mine este un prilej de a ma relaxa cateva saptamani. Dupa care imi omor timpul citind, plimbandu-ma, urmarind filme... pana o iau de la capat in septembrie, pentru ca inactivitatea asta pe bani putini ma omoara psihic... Asa ca, rutinat, imi verific Facebook-ul, ca (aproape) orice fiinta a secolului XXI, si sunt asaltat de fiinte urate, terne, pe care nu le cunosc, dar pe care reteaua de socializare, dupa un algoritm care imi scapa, mi le prezinta agasant, dupa principiul, probabil, ca daca prietenii mei au dat like unei postari de-a lor, si eu ar trebui sa fiu interesat de nunti, concedii, burti goale, gratare mioritice si multe check-in-uri, variind de la Dubai, la piscinile din Iasi si chiar din satele uitate de lume si PSD. Iar pe mine ma intereseaza sa vad ce fac c...