Treceți la conținutul principal

Privind înapoi, modernitatea

Este titlul celei de-a doua carte pe care am citit-o, cândva, parţial. E o carte magistrală, avându-l drept autor tot pe Sorin Alexandrescu. Ideea cărţii, cât imi mai amintesc, ar fi că sfârşitul secolului al XIX-lea a fost o perioadă de mari transformări, un moment în care elitele româneşti s-au specializat, politica s-a desprins treptat de cultura (deși cea de-a doua a mai suferit de pe urma misiunii naţionale, de a sprijini unirea, reforma agrara si alte probleme fundamentale ale societăţii, astfel încât abia generaţia Eliade-Cioran-Vulcanescu-Enescu-Ionescu s-a putut dedica liber actului artistic per se).

Dar nu despre carte am să vorbesc. Stând prea mult la pat, în ultima săptămâna de scoala din 2010, doborât de boală după 6 ani de sănătate fără antibiotice şi febra de peste 38,7 grade, am început să mă gândesc retrospectiv la acest an. E adevărat că aş fi putut să urmăresc mai mult TV. Dar nu văd decât filme proaste, reluări, documentare imbecile cu maimuţe care se miros reciproc în posterior, reality-show-uri care nu sunt foarte departe de maimuţele de la National Geografic ori Discovery, şi alte “circopitece” PDL, PSD sau PNL care se duelează în şi cu lături pe tema unui buget creat la condiţional optativ viitor (ştiu că nu există acest timp, dar nici legile după care se constituie, şi mai mult nici creşterea economică pe care se preconizează).

Este la fel de adevărat că aş fi putut citi. Dar febra a fost mai puternică şi literele îmi fugeau ca nişte furnici fugărite cu chibritul. Am încercat să joc ceva… Dar nu m-am putut ridica din pat pana la computerul “lansator de rachete”. Nu  mă puteam ridica nici sa beau apă… Darămite sa mai stau pe scaun. Dar… Dar nimic nu m-a împiedica să rememorez acest an…

S-au întâmplat multe frumoase lucruri anul acesta. Despre unele am să vorbesc. Despre altele… am sa scriu. Dar mi-am amintit şi de susţinerea unei lucrări de grad I a unei prietene foarte bune. Se întâmpla pe la începutul anului. Audienta mare, comisie pe măsura… Tema – foarte interesanta si de actualitate, despre utilizarea lecțiilor de cultura in predarea limbii engleze. Prezentarea firesc… in engleza. După  circa 10 minute de la începere eram lost in… space. Nici macar in translation…

Acum… nu ca nu as înțelege frumoasa limba a lui Byron… sau ca a mea colega nu ar fi prezentat-o frumos. Departe de asta… Din păcate eu personal nu am fost departe de un alt coleg, spiritual si vorbareț, ca un copil mic care se plictisește la teatru… sau opera … sau care pur si simplu se plictisește… “Ce inseamna bias? Aaahhh, nu esti sigur…, cum, nu știi ce e aia?…. Uite ca a zis si de Weber… aici știu si eu… Cum, cultura este spiritualitatea si civilizaţia este partea materiala….” etc.

Dincolo de aceste comentarii, spirituale şi pertinente, am reuşit să urmăresc cu interes partea a doua, cea de metodica. Eu… cel care mă încurc, uneori, in proprii termeni de metodica, la istorie. Mi s-a părut interesantă abordarea unor teme  de popculture in invatarea limbii engleze, cu exemple din filme, cărți recente etc.

Dar ceea ce m-a făcut sa mă pierd, atunci şi acum, in propriile gânduri - nu ca as fi putut supraviețui in fata avalanșei de informații aduse de coordonatorul lucrării, care uitase ca nu se afla in sala de curs in fata studenților – a fost ideea ca treptat caracterul elitist al culturii a cedat in fata culturii de masa.

Si uite așa am văzut aceeaşi realitate, declinul educației şi culturii române din altă perspectivă. Cândva, unul din elementele care deosebeau elitele de prostime era caracterul erudit al celor dintâi. Cultura era un semn distinctiv al pedigree-ului. Discuțiile se restrângeau la cercuri de oameni cu preocupări si pregătire intelectuala asemănătoare. Însăși purtătorul culturii, in forma ei cea mai primara, profesorul sau învățătorul părea cu un cap mai sus decât mulțimea. Dar pe măsura ce educația, pentru a ajunge la mase, s-a simplificat, s-a banalizat pentru a răspunde cerințelor primare ale mulțimii, probabil si purtătorii ei au devenit din semizei niște banali.

Banalul… Cred că asta ne omoară încet spiritual. Intr-un peisaj mediatic suprasaturat de pseudovedete ale căror calităţi sunt de a fi ”toarta” cuiva, unde să mai găseşti un loc pentru elite culturale. Dacă nu eşti la televizor, nu exişti. Unde să mai vezi pe Pleşu sau Caramitru…sau….

 

POSTSCRIPTUM

20.01 2010

Intamplarea bizara face ca tocmai duminica asta la TVR1 sa vorbeasca chiar Plesu si Liiceanu intr-un dialog liber… Vezi aici

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ziua in care România s-a oprit

Ma uitam cu ochii impaiejeniti de somn la ora matinală de plecat spre serviciu. Încă o zi. La fel. Încă un set de alegeri. Alți 5 ani irosiți. La fel. Voi avea 50 data viitoare si tot un prost va conduce tara… de votanți cu burta goală. Doar ca… cine dracu este asta??!! De unde a apărut? Bine ca a iesit Lasconi. De parca aveam prea multe opțiuni… Covrigarul ala nenorocit, psd-ist, cu Bacul luat oare si cu hainele lui de “om simplu” plimbate cu avioane plătite de țeparii de la Norris, cu amanta care e “apropiata” familiei, cu neamul lui de înavuțiți cu afaceri cu statul, s-a dus dracului!! Ce bine… Dar totuși cine e ăla?? Cine e Călin Georgescu? Si mai ales cum e pe primul loc in preferințele românilor? Să-l fi ratat eu după ce i-am luat pe toți la puricat? Sa fie oare acel Georgescu care se abera pe la un podcast cu idei stranii de Boomer îmbătrînit in New Age? Si avalanșă de informații se revarsă de pe ecranul telefonului.  Si România mea s-a oprit… Urmaresc cuvinte găunoase pline...

Referendumul dezbinarii noastre

#referendumulpentrudefinireafamilieirezolvatoateproblemeleRomaniei BOR ”să investească mai puțin în betoane și mai mult în oameni” Radu Preda S-a terminat. Ne-a terminat. Nu e o victorie pentru nimeni. As vrea sa il pot comenta la rece precum ziaristii Cristian Tudor Popescu, Liviu Avram, Moise Guran, Vlad Petreanu, dar nu simt nici o satisfactie a victoriei bunului simt fata de ura, a civismului fata de autoritarismul vadit al guvernarii PSD-ALDE, a adevarului fata de propaganda sforaitoare si simplista ce inundase Romania, desi nu si-o asumase nimeni. Ma doare sufletul ca adevarata perdanta pentru noi toti, credinciosi habotnici sau de duminica, ca mine, sau doar nepracticanti, este Biserica Ortodoxa Romana BOR. Nu mi-as face griji ca de maine hoarde de atei, homosexuali sau dusmani ai credintei vor iesi la iveala din umbra si vor asalta societatea romanesca… Cred ca esecul referendumului se datoreaza unor cumuli de factori, dintre care cel mai important este ca nu...

Despre dezinformare, cretinism, onoare... si multe altele

E marti seara. E August. Sunt in vacanta. Stiu ca in acest moment toti cunoscutii mei care nu sunt profesori sau elevi ma vor uri. Dar daca pentru ei vacanta mea uriasa este un motiv de invidie, pentru mine este un prilej de a ma relaxa cateva saptamani. Dupa care imi omor timpul citind, plimbandu-ma, urmarind filme... pana o iau de la capat in septembrie, pentru ca inactivitatea asta pe bani putini ma omoara psihic... Asa ca, rutinat, imi verific Facebook-ul, ca (aproape) orice fiinta a secolului XXI, si sunt asaltat de fiinte urate, terne, pe care nu le cunosc, dar pe care reteaua de socializare, dupa un algoritm care imi scapa, mi le prezinta agasant, dupa principiul, probabil, ca daca prietenii mei au dat like unei postari de-a lor, si eu ar trebui sa fiu interesat de nunti, concedii, burti goale, gratare mioritice si multe check-in-uri, variind de la Dubai, la piscinile din Iasi si chiar din satele uitate de lume si PSD. Iar pe mine ma intereseaza sa vad ce fac c...