Treceți la conținutul principal

Demagogie si valoare in Romania de azi

Profesorii au ieșit din nou in strada. Nu doar pentru bani, așa cum trambiteaza presa pupbascianista sau pupboculista, ci si pentru a opri distrugerea cu totul a educației naționale.

Priveam in interviul de azi de la TVR1 la ministrul Funer(al)iu al Educație şi mă întrebam pâna unde poate duce noul limbaj de lemn, demagogic, al politicianului roman contemporan. Cu cașul la gura in politica româneasca, tanar si imberb, cu o privire maniacala si determinata (probabil de propriile convingeri sau cele insuflate de cine trebuie), un om al cercetării, fără nici o tangentă cu lumea educației pe care o reprezintă, Funer(al)iu vorbea pentru sine. Despre educație. despre reforma. mai  precis, întrebat ce aduce nou proiectul educației, el răspunde că va fi bun, ca e nevoie de reforma. Rugat de reporter sa explice elevului din Romania cu ce-l va afecta sau ajuta, ministrul răspunde ca ii va crea competente. Interviul se desfășura ca in bancul prost: “Buna ziua, bunica!” şi răspunsul “Bat pari!”. Si pentru cei care nu au inteles, ministrul răspundea la o întrebare de genul “Cum e afara?” cu o replica de genul “ Apa este uda!”

Politicienii romani, mai ales in cazul in care sunt la putere par a deveni schizoizi. Se dedublează, işi asuma un rol fals in care nu cred, dar mor cu el pe buze cat timp li se dictează astfel. Repeta aceeaşi placa:

  • cum ca e nevoie de reforma in educație (ce noutate!!!!!!!!!!!!!),
  • cum cei de dinainte au distrus sistemul (zău?, chiar pe bune?),
  • cum ei au in minte interesul copiilor (sa mori tu!?, de aia le schimbi examenele de nici tu nu mai știi ce ai modificat),
  • cum au invitat sindicatele la discuții (cam ca Marile Puteri pe Ionel Bratianu in 1919, la Tratatul de la Versailles, când iau prezentat textul cu 10 minute înainte de a-l semna, spunandu-i sa-l citească, avea vreo 100 de puncte, si sa-l semneze ca primarul),
  • cum ca au stabilit ceva cu aceste sindicate (uitând sa precizeze ca pe drum spre guvern ce se stabilise s-a modificat in mașina).

Cea mai tare faza a fost ca vor performanta de la noi, fara sa ne plătească, si ca vor atrage pe tineri spre cariera didactica impunandu-le un master de 2 ani, după licența si apoi inca un an de practica, pentru un salariu de 800 Ron. Adică plătește 2 ani 2000 Ron la facultate pentru un master, fa munca voluntara un an si apoi scote-ti banii in 2 ani daca faci foame…

Dar sa revenim… Profesorii fac greva. Si deodată in tărișoara noastră banala, se pornește un iureș de evenimente ca uraganul Catrina, devastând societatea si aprinzând spiritele: exact in acest moment ungurii vor sa ne fure Ardealul, Constituția trebuie sa se modifice si dispărutul nostru președinte saşiu se întoarce sa ne amintească de Parlamentul unicameral. Iar daca nu este suficient, se mai baga niște reportaje cu violenta in școala, câteva accidente de circulație, putina Udrea şi EBA, eventual vreo doua jafuri bancare şi, nu-i așa, oameni calcandu-se in picioare la deschiderea magazinului Mr.Bricolaj. Si cea mai tare veste pentru ieșeni, BOC NE VA INDEPLINI VISUL DINTOTDEAUNA, BAHLUIUL NAVIGABIL CU DOAR 65 milioane EURO.

Demagogie, fum mediatic… rețeta perfecta pentru a deturna opinia publica de la problemele reale…Circul, caci pâinea…. Dar de ce sa nu spunem lucrurilor pe nume:

TARA ASTA NU ARE NEVOIE DE VALORI!

VALORILE NU VOTEAZA IN TURMA, EXTAZIINDU-SE LA ELUCUBRATIILE UNUI PRESEDINTE, CARE ESTE VOTAT DE MORTI SI PROSTIME, CU SLOGANURI “JOS MOGULII!” ŞI “AVETI GRIJA DE MINERIADE!”.

VALORILE NU PUN BOTUL LA IDEI IMBECILE, PRECUM HAI SA MAI FACEM UN REFERENDUM SA AFLAM VOCEA POPORULUI (ca astea costa, si la naiba de aia avem parlament si guvern).

VALORILE NU COPIE DE PE NET REFERATE SAU, CU NERUSINARE, DIN CARTILE ALTORA (ELEVI SI PROFESORI DEOPOTRIVA) ASUMANDU-SI IDEILE ALTORA.

VALORILE NU EXECUTA ORBESTE ORDINE DE SUS.

VALORILE NU ADULEAZA GRATUIT NONVALOAREA, DOAR PENTRU UN CIOLAN.

Ce poate fi mai simplu decât sa omori școala. Cuvintele președintelui sunt simptomatice: şcoala românească este proastă, caci nu produce coafeze, strungari, barmani, chelneri si bucătari. Adicate-le, domnule Preşedinte, dintr-aia care v-au votat, cu o amplă cultura politică de i-ar da ceata si lui Ilie Moromete, la Fierăria lui Iocan! 

Am reauzit în seara asta o veche vorba “Drumul spre infern este pavat cu bune intenții!”

PS

In ultimele saptamani resimt din ce in ce mai mult cum pana si elevi de care nu m-as fi îndoit s-au scufundat in plăcerea seducătoare a mediocrității şi a vedetismului. Şi este trist… Cu toții vrem rezultate, dar muncă… si dacă e mai uşor să copii de pe net un referat, decât sa-l scrii, filtrând-l prin propria perspectivă, dacă e mai simplu să copii tema, dacă e mai comod să nu respecţi termenii de predare a sarcinilor de lucru, dacă e mai uşor să tragem cu ochiul in caiet, decât sa inveti pentru o lucrare anunțata, dac e mai simplu sa pierzi vremea pe chat sau jucandu-te pe calculator… de ce nu faci… De ce sa nu te transformi intr-o nulitate îmbucurătoare, de ce sa nu aștepți ca alții sa hotărască pentru tine… de ce sa nu vegetezi ca o legumă, dar sa vrei sa fii tratat ca un star de cinema…

Uneori am senzaţia ca noi, profesorii tragem mai mult de copii aceştia ca sa mai salvăm ceva din viitorul acestei naţii, căreia i se vrea chiar şi confiscarea istoriei, că de, o naţie fără identitate este mai uşor de prostit…şi condus….

Un proiect european, câştigat cu greu de profesori inimoşi, pasionaţi de actul educaţiei mi-a arătat, încă o dată, ce trist ne va fi viitorul, când, pe munca unor copii talentaţi, dedicaţi, colegi de-ai lor, fără un bagaj de cunoştinţe elementar, fără o bună cunoaştere a limbilor străine şi fără chiar simţul măsurii, nu sunt in stare să exprime propriile gânduri sau să se mobilizeze pentru ea demonstra valoarea pe care, inevitabil, fiecare dintre ei o poartă. Mai mult, tineri dedicaţi, mai mult sau mai puţin unui obiect, nu înţeleg că fără efort, fără muncă, fără sudoare fără timp pierdut, fără lecturi şi exerciţiu nu este posibilă performanţa, mai ales la un concurs ca Olimpiada. E ca şi cum i-ai cere unui dansator să ilustreze impecabil Spărgătorul de nuci, după ce timp de un ani a stat in pat mâncând hamburgeri.

Aceasta este lumea in care trăim, aceasta este lumea pe care ne-o doresc cei pe care ii alegem sa le permitem sa fie aleși.

Vedetism şi spoială…. uite valoarea…

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Centenar?

Ieri a mai inceput un an scolar.Cu aceleasi articole de ziar care scormonesc furibund doar in septembrie problemele ingrozitoare ale invatamantului romanesc, si acuza de fariseism politicienii nostri ce se dau in stamba in festivisme ieftine in fata unor elevi plictisiti si a unor profesori amorfi/blazati/conformisti...

Insa muza, care oricum nu mi-a mai dat tarcoale, preferand sa se scufunde in abisul unei vieti cotidiene, ma impinge spre tastatura iluminata a unui "mar" capitalist american extrem de fiabil, doar pentru a marca in imagini(cuvintele nu curg fara muze) o banala zi pe care nu vreau sa o uit usor. Si mahniri...

Modele de prioritati nationale
 Modele de familie traditionala
 Modele de succes in viata
Modele de dezvoltare

PS 1
"Suntem în anul Centenar, legiuitorul ar putea fi generos in privinta amnistiei"  PS 2

Doar atat am putut noi ca tara ca sa marcam 100 de ani?PS 3


Disclaimer Pozele nu imi apartin. Au fost folosite nu in scopuri financiare, ci pent…

Despre dezinformare, cretinism, onoare... si multe altele

E marti seara.

E August. Sunt in vacanta. Stiu ca in acest moment toti cunoscutii mei care nu sunt profesori sau elevi ma vor uri. Dar daca pentru ei vacanta mea uriasa este un motiv de invidie, pentru mine este un prilej de a ma relaxa cateva saptamani. Dupa care imi omor timpul citind, plimbandu-ma, urmarind filme... pana o iau de la capat in septembrie, pentru ca inactivitatea asta pe bani putini ma omoara psihic...
Asa ca, rutinat, imi verific Facebook-ul, ca (aproape) orice fiinta a secolului XXI, si sunt asaltat de fiinte urate, terne, pe care nu le cunosc, dar pe care reteaua de socializare, dupa un algoritm care imi scapa, mi le prezinta agasant, dupa principiul, probabil, ca daca prietenii mei au dat like unei postari de-a lor, si eu ar trebui sa fiu interesat de nunti, concedii, burti goale, gratare mioritice si multe check-in-uri, variind de la Dubai, la piscinile din Iasi si chiar din satele uitate de lume si PSD. Iar pe mine ma intereseaza sa vad ce fac cei din lista mea…

Referendumul dezbinarii noastre

#referendumulpentrudefinireafamilieirezolvatoateproblemeleRomaniei

BOR ”să investească mai puțin în betoane și mai mult în oameni”
Radu Preda

S-a terminat. Ne-a terminat. Nu e o victorie pentru nimeni. As vrea sa il pot comenta la rece precum ziaristii Cristian Tudor Popescu, Liviu Avram, Moise Guran, Vlad Petreanu, dar nu simt nici o satisfactie a victoriei bunului simt fata de ura, a civismului fata de autoritarismul vadit al guvernarii PSD-ALDE, a adevarului fata de propaganda sforaitoare si simplista ce inundase Romania, desi nu si-o asumase nimeni.

Ma doare sufletul ca adevarata perdanta pentru noi toti, credinciosi habotnici sau de duminica, ca mine, sau doar nepracticanti, este Biserica Ortodoxa Romana BOR. Nu mi-as face griji ca de maine hoarde de atei, homosexuali sau dusmani ai credintei vor iesi la iveala din umbra si vor asalta societatea romanesca… Cred ca esecul referendumului se datoreaza unor cumuli de factori, dintre care cel mai important este ca nu a fost prea dorit …