Treceți la conținutul principal

Ziua in care România s-a oprit


Ma uitam cu ochii impaiejeniti de somn la ora matinală de plecat spre serviciu. Încă o zi. La fel. Încă un set de alegeri. Alți 5 ani irosiți. La fel. Voi avea 50 data viitoare si tot un prost va conduce tara… de votanți cu burta goală. Doar ca… cine dracu este asta??!! De unde a apărut?

Bine ca a iesit Lasconi. De parca aveam prea multe opțiuni…


Covrigarul ala nenorocit, psd-ist, cu Bacul luat oare si cu hainele lui de “om simplu” plimbate cu avioane plătite de țeparii de la Norris, cu amanta care e “apropiata” familiei, cu neamul lui de înavuțiți cu afaceri cu statul, s-a dus dracului!! Ce bine…


Dar totuși cine e ăla?? Cine e Călin Georgescu? Si mai ales cum e pe primul loc in preferințele românilor? Să-l fi ratat eu după ce i-am luat pe toți la puricat? Sa fie oare acel Georgescu care se abera pe la un podcast cu idei stranii de Boomer îmbătrînit in New Age?


Si avalanșă de informații se revarsă de pe ecranul telefonului. 


Si România mea s-a oprit…


Urmaresc cuvinte găunoase pline de patriotisme ieftine… Doamne, cât urăsc patriotismul declarativ!!! Ma stajeneste sa ma manifest ca alții cu steaguri la balcon sau pe capota mașinii in timp ce gonesc pe drumurile aproape inexistente ale țării in mașini second hand poluante aduse din Occidentul decadent. Nimic mai “patriotic” decât claxoanele unui Wolfswagen Passat break bleumarin cu steag romanesc si coarne de cerb in dotare pe bulevardele supraaglomerate ale Iașului… Nu ca m-aș rușina de tara in care trăiesc si am toate motivele sa ma rușinez, sau ca nu aș simți un sentiment de apartenența la ceva măreț, deși nu vad de cine așa măreț aș aparține.


Ca si credinta, cred ca patriotismul e personal… e interiorizat adânc in sufletul meu, cu toate ca, poate, ar trebui sa fie colectiv.  Dar la 2 grade Celsius prefer sa admir parada la televizor… Așa ca îmi provoacă repulsie sa vad niște papagali, semianalfabeți, cocoțați prin combinații in vârful societății acesteia si declamând dragostea de neam si patrie, in timp ce se îmbuiba alături de alte nulități din bunăstarea acestei tari…


Si totuși…


Si totuși cine este Călin Georgescu?? Si după câtva timp de citit, urmărit reportaje si mai ales filmări cu individul ma lovește o senzație ca de vertij, ca atunci când te apropii prea mult de marginea unui hau… o combinație de furie mocnită și o disperare surdă îmi apasă tâmplele. Individul ăsta care vorbea calm, rece, aproape hipnotic, despre soluții, despre ”suveranitate”, ”resurse”, ”popor” părea ireal, o caricatura haioasă si hada in același timp. Cuvinte care, luate separat, n-ar trebui să stârnească frica. Poate eventual un ras de gluma proasta. Dar rostite de el, căpătau un soi de încărcătură stranie, amenințătoare. Parcă  șoptea o promisiune otrăvită, învelită într-o mască de simplitate și discurs studiat.


Mai trece jumătate de ora de reportaj cu clipuri culese din intervențiile sale de pe Recorder, un site de știri care încă mai practica jurnalism si nu pupincurism ieftin pe banii partidelor. Senzația de individ nino-nino la mansarda e din ce in ce mai stridenta. 


Mă uitam la chipul lui impasibil și mă gândeam: de ce e pe primul loc? De ce oamenii, aceiași oameni care se plâng că „toți sunt la fel”, îl privesc ca pe o speranță? Sau tocmai, de asta?… De unde vine fascinația asta pentru salvatori mesianici, apăruți din negura internetului și a conspirațiilor de 2 bani? Am văzut figura asta înainte — îmbinarea perfectă dintre austeritate și aroganță, un aer de „știu eu mai bine decât tine”.


A fost momentul când, oricât de straniu ar părea in cuvintele unui om de secol XXI, am înțeles cum a ajuns o Germanie aparent rațională sa votez un individ ca Hitler… probabil trebuie sa trăiești Istorie ca sa înțelegi Istoria


O liniște grea s-a așternut peste dimineața mea. România mea nu doar că s-a oprit — parcă s-a întors în timp. Un timp în care toate frustrările, toate neputințele se închegau în jurul unui singur om, a unui singur vis iluzoriu de „mântuire”. “Asta” era doar oglinda unora dintre noi, a celor care au obosit să mai caute răspunsuri complexe și care s-au refugiat în minciuni simple de 20 de secunde plus, de pe rețele de socializare care îți vând iluzia unei vieți paralele.


M-am ridicat și m-am uitat din nou pe fereastra. Ce dracu mai e de făcut? În fața acestui val de deznădejde colectivă, te simți  minuscul. Și totuși, o voce încăpățânată, îmi spune că România asta nu e complet pierdută. Că poate, ne vom trezi din amorțeala asta a neputinței. Duminica viitoare… apoi cealaltă…


Dar astăzi, pentru câteva momente, România s-a oprit. Și odată cu ea, și eu.


PS


Si totuși un vag sentiment ca sunt manipulat nu imi da pace…

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Referendumul dezbinarii noastre

#referendumulpentrudefinireafamilieirezolvatoateproblemeleRomaniei BOR ”să investească mai puțin în betoane și mai mult în oameni” Radu Preda S-a terminat. Ne-a terminat. Nu e o victorie pentru nimeni. As vrea sa il pot comenta la rece precum ziaristii Cristian Tudor Popescu, Liviu Avram, Moise Guran, Vlad Petreanu, dar nu simt nici o satisfactie a victoriei bunului simt fata de ura, a civismului fata de autoritarismul vadit al guvernarii PSD-ALDE, a adevarului fata de propaganda sforaitoare si simplista ce inundase Romania, desi nu si-o asumase nimeni. Ma doare sufletul ca adevarata perdanta pentru noi toti, credinciosi habotnici sau de duminica, ca mine, sau doar nepracticanti, este Biserica Ortodoxa Romana BOR. Nu mi-as face griji ca de maine hoarde de atei, homosexuali sau dusmani ai credintei vor iesi la iveala din umbra si vor asalta societatea romanesca… Cred ca esecul referendumului se datoreaza unor cumuli de factori, dintre care cel mai important este ca nu...

Despre dezinformare, cretinism, onoare... si multe altele

E marti seara. E August. Sunt in vacanta. Stiu ca in acest moment toti cunoscutii mei care nu sunt profesori sau elevi ma vor uri. Dar daca pentru ei vacanta mea uriasa este un motiv de invidie, pentru mine este un prilej de a ma relaxa cateva saptamani. Dupa care imi omor timpul citind, plimbandu-ma, urmarind filme... pana o iau de la capat in septembrie, pentru ca inactivitatea asta pe bani putini ma omoara psihic... Asa ca, rutinat, imi verific Facebook-ul, ca (aproape) orice fiinta a secolului XXI, si sunt asaltat de fiinte urate, terne, pe care nu le cunosc, dar pe care reteaua de socializare, dupa un algoritm care imi scapa, mi le prezinta agasant, dupa principiul, probabil, ca daca prietenii mei au dat like unei postari de-a lor, si eu ar trebui sa fiu interesat de nunti, concedii, burti goale, gratare mioritice si multe check-in-uri, variind de la Dubai, la piscinile din Iasi si chiar din satele uitate de lume si PSD. Iar pe mine ma intereseaza sa vad ce fac c...

Centenar?

Ieri a mai inceput un an scolar. Cu aceleasi articole de ziar care scormonesc furibund doar in septembrie problemele ingrozitoare ale invatamantului romanesc, si acuza de fariseism politicienii nostri ce se dau in stamba in festivisme ieftine in fata unor elevi plictisiti si a unor profesori amorfi/blazati/conformisti... Insa muza, care oricum nu mi-a mai dat tarcoale, preferand sa se scufunde in abisul unei vieti cotidiene, ma impinge spre tastatura iluminata a unui "mar" capitalist american extrem de fiabil, doar pentru a marca in imagini(cuvintele nu curg fara muze) o banala zi pe care nu vreau sa o uit usor. Si mahniri... Modele de prioritati nationale  Modele de familie traditionala  Modele de succes in viata Modele de dezvoltare PS 1 " Suntem în anul Centenar, legiuitorul ar putea fi generos in privinta amnistiei "  PS 2 Doar atat am putut noi ca tara ca sa marcam 100 de ani? PS 3 Disclaimer Pozele nu imi apartin. Au...